top of page
  • Writer's picturembc engineers

Κτηματολόγιο... από που να αρχίσω


'Οπως είναι γνωστό από τις 10 Δεκεμβρίου 2018 έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων στα κτηματολογικά γραφεία της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας.


Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ιδιοκτησίες αποκτούν καταγεγραμμένη οντότητα σε μια βάση δεδομένων όπου με πολύ εύκολο τρόπο ο ενδιαφερόμενος ανά την Ελλάδα θα μπορεί να ενημερωθεί για το τι του ανήκει χωρίς γραφειοκρατεία με ένα κλίκ ή αλλιώς όπως το θέτει η σελίδα του εθνικού κτηματολογίου


"Το Εθνικό Κτηματολόγιο εισάγει καινοτομίες που το καθιστούν ένα πραγματικά θεμελιώδες έργο για την Ελλάδα, που δημιουργεί πολύ σημαντικά οφέλη για τον πολίτη, την εθνική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος:     

-Προχωρά στην οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.

-Περιορίζει την γραφειοκρατία και γίνονται απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

-Ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων  

-Αναβαθμίζει την αγορά ακινήτων και αυξάνει την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια να προσελκύονται σημαντικότατες επενδύσεις 

-Οριοθετεί αμετάκλητα και διασφαλίζει πλήρως τη δημόσια και δημοτική περιουσία 

-Προστατεύει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον.

Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.

Αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας" .(http://www.ktimatologio.gr/aboutus/Pages/GYw4tD2k6CAu72Ma.aspx)


ΟΚ εντάξει όλα αυτά εμείς τι πρέπει να κάνουμε όμως, πως θα δηλώσουμε τα ακίνητα μας.


Ας ξεκινήσουμε με την εύκολη υπόθεση ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.


Καλό είναι να βρείτε όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχετε στο αρχείο σας, αν αυτοί υπάρχουν.

Αν σας λείπει κάποιος τίτλος, αποταθείτε στο Υποθηκοφυλακείο που υπάγεται το ακίνητο σας και ζητείστε αντίγραφο.

Αν στον τίτλο που περιγράφεται το ακίνητο έχει προσαρτηθεί τοπογραφικό διάγραμμα και δεν το έχετε και αυτό στα χέρια σας τότε ζητήστε και για αυτό αντίγραφο. Προσοχή όμως το αντίγραφο του προσαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος θα το ζητάτε από τον Συμβολαιογράφο που συνέταξε το συμβόλαιο και όχι απο το Υποθηκοφυλακείο.




21 views0 comments
bottom of page